التحصین (کتاب)

التحصین
اطلاعات کتاب
نویسنده سید بن طاووس
موضوع امیرالمؤمنین (ع)
سبک روایی
زبان عربی
چاپ التحصین بهمراه کتاب الیقین

ألتّحصین لأسرار ما زادَ مِن کتاب الیَقین کتابی حدیثی، به زبان عربی، تألیف سید بن طاووس (۵۸۹-۶۶۴ق). ابن‌طاووس در این کتاب احادیثی را در علت نام‌نهادن علی بن ابی طالب(ع) به «اَمیرُالمُؤمنین» و «اِمامُ المُتّقین» آورده است. این اثر، ابتدا به صورت اختصاصی و بعدها به دلیل موضوع مشابه، به همراه کتاب الیقین چاپ شده است.

درباره مؤلف

نوشتار اصلی: سید بن طاووس

رضی‌الدین، علی بن موسی بن جعفر بن طاووس(۵۸۹ - ۶۶۴ق)، از تبار امام حسن مجتبی(ع) و امام سجاد(ع) عالم شیعه و نویسنده المهمات و التتمات، کشف المحجة لثمرة المهجة، مصباح الزائر و جناح المسافر، اللهوف علی قتلی الطفوف و مهج الدعوات و منهج العنایات است. او استاد علامه حلی و پدر او (شیخ یوسف سدیدالدین) بود.

ساختار و محتوا

کتاب التحصین از دو قسم تشکیل شده است:

  • قسمت نخست که شامل ۲۹ باب است احادیثی پیرامون ملقب شدن علی(ع) به امیرالمؤمنین آمده و در هر باب یک روایت ذکر شده است. در باب ۲۹ نیز خطبه غدیر آمده است. ابن‌طاووس گفته که این روایات را از کتاب «نور الهدى و المنجى من الردى»، تأليف حسن بن ابی‌طاهر احمد بن محمد بن الجاوابى گرفته است.
  • قسمت دوم احادیثی در تسمیه علی بن ابی‌طالب (ع) به "إمام المتقین" است که شامل ۲۷ روایت است و در ۲۷ باب. آخرین باب کتاب نیز روایتی مفصل درباره مناظرات حضرت علی(ع) با جاثلیق یهودی و مسلمان شدن اوست که در ضمن آن قصه اصحاب کهف نیز از زبان امیرالمؤمنین (ع) بیان شده است.

چاپ

نخستین چاپ کتاب التحصین به سال ۱۴۱۲۳ق توسط مؤسسة‌ دارالکتاب در قم بوده است. بعدها التحصین همراه با کتاب الیقین ابن طاووس چاپ شده است. گفته شده نسخه‌ای به خط مؤلف وجود داشته که تا زمان صاحب ریاض موجود بوده است.

پانویس

  1. ابن‌طاووس، التحصین، ۱۴۱‍۳ق، ص ۵۳۵.
  2. ابن طاووس، التحصین، ۱۴۱۳ق، فهرست کتاب.
  3. کتاب‌شناخت سیره معصومان، مرکز تحقیقات رایانه‌ای علوم اسلامی نور.

منابع

  • ابن طاووس، علی بن موسی، التحصین، قم، مؤسسة‌دار الکتاب، ۱۴۱۳ ق.
  • کتاب شناخت سیره معصومان، مرکز تحقیقات رایانه‌ای علوم اسلامی نور.